"Yo siempre me había imaginado el paraíso bajo la especie de una biblioteca."
"Ben cenneti hep bir çeşit kütüphane olarak düşlemişimdir."
Jorge Louis Borges

27 Mart 2012 Salı

CARPENTER’S GOTHİC-WİLLİAM GADDİS


-He’s not surprised, is he? Grimes finally threw him both ends of the rope? -I am going Bibbs..I ‘ll be in New York before Paul walks in the door waving his hammer where everything looks like a fucking nail and Bibbs? I mean if you got twenty dollars..

Gaddis 1998 yılında öldüğünde ardında ikisi National Book Award ödülü kazanmış beş roman bıraktı. 1955 yılında yayınlanan ilk romanı The Recognitions ile tüm dikkatleri çekmiş, ağır eleştirilere uğramıştı. İlginç olan ise eleştiri tarihinde pek görülmeyen bir olaydı. Jack Green adlı bir eleştirmen-dergi yayımcısı seri halinde yazılar yazarak bu kitabı savundu ve daha sonra da bu yazılar Fire the Bastards! başlığı altında bir kitap olarak basıldı. Green haklı çıktı ve sonraki iki kitabına National Book Award Ödülü verilen Gaddis Amerikan romancılığında kilometre taşlarından biri oldu.

Özellikle ilk romanından sonraki romanları neredeyse sadece diyalog üstüne kuruludur. Olayların akışı ile insanların susmadan konuşmaları baş döndürü bir hızla ilerler.

Gaddis edebiyatın en gürültülü kitaplarının yazarı olarak tanımlanmıştır Cynthia Ozick tarafından. Tuhaf olan, gerçek yaşamında sessiz, gizli bir yazardı. Pek söyleşi yapmaz, televizyona çıkmaz, edebiyatı piyasadan, reklamdan uzak tutar, uzakta bir köşede kitaplarını yazardı.

Dünya tarihinden psikolojiye, çağdaş politikadan bilime, sanattan felsefeye büyük bir birikime sahip olan Gaddis, harika metaforlar ve söz öbekleri ile derin bir tad verir okuyucuya. Yukarıdaki alıntı küçük bir örnek.

Pynchon, Gass, Barth ve Gaddis kare asını oluşturur post-modern Amerikan edebiyatının.


Gaddis′e başlamak için en uygun kitapdır Carpenter′s Gothic.

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

©2012 Kitap Önerisi


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
9