"Yo siempre me había imaginado el paraíso bajo la especie de una biblioteca."
"Ben cenneti hep bir çeşit kütüphane olarak düşlemişimdir."
Jorge Louis Borges

27 Mart 2012 Salı

KIYAMET GÜNÜ USTASI-LEO PERUTZ


"Benim işim tamamlandı.1909 sonbaharının olaylarını, alabildiğine tuhaf bir ilişki içinde bulunduğum o trajik hadiseler silsilesini yazdım. Bütün hakikati yazdım. Hiçbir şeyi atlamadım, hiçbir şeyi saklamadım " bunu neden yapacaktım ki zaten?


Böyle başlıyor Baron von Yosch'un, ünlü tiyatro oyuncusu Eugen Bischoff'un şaibeli ölümü etrafındaki esrarengiz gelişmeleri aktardığı anlatısı. Bischoff, bu "kanlı canavar'ın, bu "heyula," bu "dinlemeyen, yalnızca konuşan katil"in tek kurbanı olmayacaktır üstelik. Baron hem dedektif hem de katil zanlısı rolünü oynarken, tüm karakterler psikolojik bir uçuruma sürüklenecektir. Borges'in, Calvino'nun, Greene'in takdirini kazanan; Friedrich Torberg'in, edebi tarzını "Franz Kafka ile Agatha Christie arasındaki gayri meşru beraberliğin muhtemel ürünü' olarak nitelendirdiği Leo Perutz’un Türkçede ilk defa yayımlanan Kıyamet Günü Ustası adlı kitabı, dedektif öykülerinin seyrini değiştiren bir yapıt.


26 Eylülden 30 Eylüle, yani ancak beş gün sürdü bu trajik hortlak hikâyesi. Beş gün devam etti maceralı av, etten kemikten değil, geçmiş yüzyıllardan gelmiş korkunç bir hortlak olan, görünmez düşmanın takibi. Kanlı bir iz bulduk ve onun peşinden gittik.

"...Hayal gücünün tahtı aynı zamanda korkunun da tahtıdır, ve her bir kurban, en korkunç kâbuslarına mahsus fenalıklarla, kendi Kıyamet Günü'yle karşılaşır. Kahramanları uçuruma bakarlarken bile Perutz olayları şaşmaz bir elle idare eder."

*
Perutz da Yahudidir. Prag’lıdır. Sigorta işinde çalışmıştır. Almanca yazmıştır.

Aynı zamanda kendi adını verdiği formüller bulmuş bir matematikçi olan Leopold Perutz, polisiye fantastik türünde romanlar yazmıştır. Kimi 18. yüzyılda geçer kimi 20. yüzyılda. 1. Dünya Savaşı’nda çarpışmış ve yaralanmış olması insanın ölümle yüzyüze gelmesini takıntılı bir biçimde sürekli anlatmasına yol açmıştır.

Bir matematikçiden bekleneceği gibi kitapları dengelidir, denklem çözer gibi çözülürler ama bir matematikçiden beklenmeyecek ölçüde de fantastik ve metafizik öğelerle doludur.

Peki bu zıtlık nereden geliyor? Toplama kampları çok daha fantastik. Hem Heidegger var hem de Josef Mengele yaşadığı toplumda. Yani.

Kıyamet Günü Ustası yazarın en iyi romanlarından. Kitabın sonunda gizemli sözlükle ilgili küçük bir ayrıntıya dikkat. Tam bir yazarlık dersi veriyor.

Bir diğer ünlü yapıtı ise Der Marques de Bolibar (Bolibar Markisi). Bu kitabı Borges tarafından saf fantastik edebiyatın en mükemmel örneklerinden biri olarak tanımlanmıştır. Yakında çevrilmesi dileğiyle.

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

©2012 Kitap Önerisi


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
9