"Yo siempre me había imaginado el paraíso bajo la especie de una biblioteca."
"Ben cenneti hep bir çeşit kütüphane olarak düşlemişimdir."
Jorge Louis Borges

12 Mart 2012 Pazartesi

LA MONTAGNE R-JACQUES JOUET

écrire un roman est comme construire une montagne


Oulipo yazarlarından Jacques Jouet′ nin Cumhuriyet/Devlet serisinin en ilginç kitaplarından biri La Montagne R. ( R Dağı)

Öyküyü 3 bölümde anlatıyor Jouet. Birinci bölümde parlamentoda başkan neden bir dağ inşa etmeleri gerektiğini anlatıyor. İkinci bölümde bir gazeteci kızın bu projede yer almış babası ile yaptığı söyleşiyi var ve burada öykü farklı bir boyuta taşınıyor. Son bölümde de bir mahkeme salonundayız ve bu proje ile ilgili açılan soruşturmada proje hakkında bir kitap hazırlayan
( Jouet?) bir yazarın sorgulanmasını okuyoruz.

Keskin bir ironi ve devlet- yönetim ikilisine eleştiri yumağı olan kitap, aynı zamanda ütopik çıkmaz ile kişilerin bir anda ’ideal’ den nasıl uzaklaşıp çürüme ve ahlaksızlık içine çekildiğini gözler önüne seriyor.

Dağ’ın bir metafor olarak seçilmesi devlet yönetenlerin bu saçmalığını güzel anlatmasının dışında roman yazmanın da bir dağ inşa etmekten farkı olmadığı sonucuna bağlaması, yazarın araya bir yere yazınsallık eleştirisi ve ironisi sıkıştırmayı olanaklı kılıyor.

Öyküde anlatılan Dağ inşa etme sürecinde çalışanların Türkler olması da Türk okuru için ayrı bir sürpriz.(Behlül Dündar)

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

©2012 Kitap Önerisi


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
9