"Yo siempre me había imaginado el paraíso bajo la especie de una biblioteca."
"Ben cenneti hep bir çeşit kütüphane olarak düşlemişimdir."
Jorge Louis Borges

27 Mart 2012 Salı

LA VELOCİDAD DE LA LUZ-JAVİER CERCAS


"Nada nuestro que estás en la nada. Nada es tu nombre, tu reino es nada, tú serás nada en la nada como en la nada.


Javier Cercas’ın son romanı La Velocidad de la Luz (Işığın Hızı), sanki İspanyol okuyucuya değil de Amerikalı okuyucuya sesleniyor gibi sanılabilir ilk başta. Bunun temel nedeni de hiç kuşkusuz anlatıcımızın Amerikalı arkadaşı Rodney ve onun bir zamanlar Vietnam’da savaşmışlığının, kitabın merkezinde yer alması. Vietnam Savaşı’nı çıkarıp herhangi bir savaşı da koyabiliriz ama aynı kalacak olan şey şudur; unutmak nedir? Affetmek, pişman olmak, affedilmek neye yarar? İnsan hiçbir şey olmamış gibi yeni bir yaşama başlayabilir mi?



Geçmişin sürekli geleceği kontrol altında tutması ve hatta değiştirdiği inancı gizliden gizliye örer öyküyü. Bütün iyi romanlarda görünen dairesellik olgusu çarpıcı bir şekilde var bu romanda. En ünlü romanı Soldados De Salamina’nın (Salamina Askerleri) tersi bir roman yazdığını söyler Cercas. Böylece iki roman birbirini tamamlar.



Bir şey artık çok belirgin; küreselleşen dünyada bir ülkenin tarihi, kimliği ve özellikle sorunları bambaşka bir ülkeden gelen bir yazarın yeni kitabına konu olabiliyor. Bunu, o ülkeyi yargılamak adına yapanlar sadece kötü yazarlıklarını tescil etmekten başka bir şey yapmazlar. La Velocidad De La Luz işte bu hataya ya da daha doğrusu beceriksizliğe düşmeyen kitaplardan. Bunun nedeni de yukarıdaki sorulara yanıt aramasında saklı. Yoksa romancı tarih dersi vermez, yargılama yapmaz. Sadece sorulara yanıt arar ama sonuç daha çetin sorularla karşılaşmaktan başka bir şey değildir.



Aynı zamanda bir üstkurmaca roman olarak da okuyoruz La Velocidad De La Luz’u. Anlatılmaya değer öykülerin hiçbir zaman anlatılamayanlar olduğunu söyleyip dururken arada birçok şeyler anlatır ve zekice bir sonla bitirir kitabı Cercas."

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

©2012 Kitap Önerisi


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
9