"Yo siempre me había imaginado el paraíso bajo la especie de una biblioteca."
"Ben cenneti hep bir çeşit kütüphane olarak düşlemişimdir."
Jorge Louis Borges

25 Mart 2012 Pazar

SEYİR DEFTERLERİ-KRİSTOF KOLOMB

6 Kasım, Salı

“Bunlar kötülük nedir bilmeyen insanlar, diyor Amiral, hem de hiç savaşmamışlar. Hepsi çırılçıplak, yalnız erkekleri değil kadınları da, analarından doğdukları gibi. Aslında kadınlar küçük bir pamuk parçası takıyorlar ama tam şeylerini örtecek kadar; başkaca hiçbir şey. Boyları posları çok güzel, çok kara değiller, ancak Kanarya adalılar kadar.”

“Pek yüce hükümdarlar, daha önce de söylediğim gibi dinimize baş koymuş kişiler hele dillerini bir öğrensin o gün bütün bu Hintliler Hıristiyanlığa geçer. Umarım İsa Efendimiz … inanmak istemeyenlerin de yok edilmesi için Siz Yüce Efendimiz’in karar vermesine yardım eder. … Tek istediğim Yüce Efendilerim’e uzun bir yaşam, ülkeleri ve krallıkları için büyük bir gelişme, aynı zamanda kutsal Hıristiyanlık dinini şimdiye dek yaptıkları gibi, artırma çabası ve istemidir, amin.”
“Gemiyi bugünden tezi yok denize indiriyorum, Tanrı’nın izniyle perşembeye yola çıkabilmek için hazırlık yapmaktayım. Amacım, altın ve baharat aramak, yeni ülkeler bulmak için güneydoğuya yönelmek.”

12 Kasım, Pazartesi

“Doğrusu, diyor Amiral, bakıyorum da bu insanları hiçbir inanca bağlı bulunmadığını, yine de puta tapar olamadıklarını anlıyorum. Çok yumuşak başlılar, kötülük nedir bilmiyorlar. Öldürmek nedir, düşmanlarını tutsak almak nedir bilmiyorlar. Hiç silahları yok; öyle ödlekler ki bizim adamlarımızdan biri, şaka olsun diye, yanlarına yaklaşmaya görsün, yüzü birden toz oluyor, inanmaya açıklar, gökte tek bir Tanrı olduğunu biliyorlar. Gökten geldiğimize kesinlikle inanıyorlar.
“Siz Yüce Efendilerimiz bunları dinimize döndürmeye karar verseler gerektir. …
İspanyollar için büyük varlıklar, zenginlikler elde ederiz. Şurası kesin ki bu topraklarda çok altın var.”


Çeviri: Sait Maden

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

©2012 Kitap Önerisi


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
9