"Yo siempre me había imaginado el paraíso bajo la especie de una biblioteca."
"Ben cenneti hep bir çeşit kütüphane olarak düşlemişimdir."
Jorge Louis Borges

15 Mart 2012 Perşembe

YAŞAMIN TRAJİK DUYGUSU-MİGUEL DE UNAMUNO

“Yaşamın Trajik Duygusu”, çağımız İspanya’sının önde gelen bir filozofu olmak onurunu Ortega y Gasset ile paylaşan Miguel De Unamuna (29.9.1864-31.12.1936)nun düşünce ve yazın dünyasınca kabul edilmiş başyapıtıdır.

Unamuno bu ünlü denemesinde, yaşam’ın acıklı denecek kadar kısalığı, ölüm ve hiçlik, insanoğlunun umarsızlığı ölümle her şeyin yok olamıyacağı, imanla aklın savaşını, iman için tek yolun akıl yolu değil duygu yolu olduğu, ölümsüzlük özlemi, gibi her insanın zaman zaman ya da sık sık düşündüğü ve tedirginlik duyduğu konuları hüzünlü bir şiirsellikle işlemiştir. İlk kez dilimize kazandırılmış olan bu ünlü yapıtın başarılı çevirisini, beğeneceğinizi umarak, sizlere sunuyoruz.



*

"Kuşkular içimizi kaplayıp ruhun ölümsüzlüğüne inancımızı yitirdiğimizde, adımızı ve ünümüzü sürdürmek, bir ölümsüzlük hayaline erişmek arzusu güçlü ve acı veren bir itilim kazanır.


Herhangi bir biçimde diğer insanların ve gelecek kuşakların belleğinde yaşamayı sürdürmek amacıyla ne yapıp edip dikkati çekme savaşımı buradan kaynaklanır; bu savaşım yaşam savaşımından bin kez daha dehşet vericidir"

*

”Yaşamsal olan her şey yalnızca usdışı değil usa karşı, ussal olan her şeyin de yaşama karşı olduğunu söyleyebiliriz. Yaşamın trajik duygusunun esası budur”

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

©2012 Kitap Önerisi


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
9