"Yo siempre me había imaginado el paraíso bajo la especie de una biblioteca."
"Ben cenneti hep bir çeşit kütüphane olarak düşlemişimdir."
Jorge Louis Borges

13 Nisan 2012 Cuma

BEYAZ KALP-JAVİER MARİAS

Orhan Pamuk Nobel ödülünü aldıktan hemen sonra kendisine bir soru sorulmuştu: Ödülü siz almasaydınız kime verilsin isterdiniz? Verdiği birkaç isimden biri Javier Marias idi.
Marias dili kullanmadaki üstünlüğü ile hemen öne çıkan bir yazar. Sebald onun için “Bir cerrahın neşterini kullandığı gibi kullanıyor dili” demiştir.

Ama dili boşu boşuna yormaz Marias. Bir örnek olarak şu cümleye bakalım:

“Bu yıllar önce oldu, daha ben doğmadan, hatta en ufak bir doğma ihtimalim bile yokken, üstelik ancak bu olaydan sonra doğma ihtimalim belirdi…”

Bundan çok daha uzun cümleler var. Hepsi de hem şiirsel, hem dolambaçlı ama kolayca anlaşılır ve hem de size somut bir şeyler anlatan cümleler.

Tabii bir de anlatılan ana öykü var. Gerilimi ve kurgusu ile okuyanı hemen içine çeken bir öykü. İnsan ilişkilerinin ve trajedinin üzerindeki örtüyü, doktorun neşterle deriyi kaldırması gibi, sözcüklerle ağır ağır kaldıran yazarın aşk, şehvet, evlilik, cinnet, ve kararan kalpler üzerine anlattığı bir öykü.

Bu önemli İspanyol yazarının ünlü romanı aynı zamanda IMPAC ödülü kazandı.



"İspanyol yazarın son romanı, sözcüklerin ve ölümün usta bir oyunu. Shekespere'den referanslarla dolu, fiilin başdöndürücü duygusunun gerçeğe uygun olarak sahtenin varyasyonları ile boy ölçüştüğü bir oyun."
Le Monde
"Sözcüğün gerçeklik üzerindeki gücü, hakikatın en kötüsüne götüren, gerçekliğin sözcük aracılığıyla çarptırılması..."
Der Spiegel
"Javier Marias dünyanın yaşayan gücü, büyük yazarlarından biri. Çağdaş yazarlardan onun kalitesine yaklaşan tek bir isim veremem. Eğer bir isim vermem gerekirse, bu Garcia Marquez olur... Dahiyane bir roman... Ustaca işlenmiş büyük bir eser..."
(Marcel Reich- Ranicki)




Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

©2012 Kitap Önerisi


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
9