"Yo siempre me había imaginado el paraíso bajo la especie de una biblioteca."
"Ben cenneti hep bir çeşit kütüphane olarak düşlemişimdir."
Jorge Louis Borges

23 Nisan 2012 Pazartesi

AN ELEMENTAL THİNG-ELİOT WEİNBERGER

Eliot Weinberger denemeleri, şiirleri ve çevirileri ile edebiyat dünyasında kendine haklı bir yer edinmiş çizgi dışı bir yazar.

Son kitabı ile adeta dünya coğrafyası üzerinde, dinler arasında, kayıp kabile ve halk anlatılarında iz sürüyor; bir şairin, yazarın tek bir metinde kullandığı cümle veya sözcüğü alıp (Bkz: Vortex, rüzgar vb.) bir höyüğü kazan arkeolog titizliği ile açıyor, uçsuz bucaksız bir anlatı ormanına dönüştürüyor.

Şiir ile denemeyi, gerçek ile kurguyu çok ince ayrıntılarla içiçe geçiren Weinberger; yer yer kendisini unutturuyor ve sanki bir haber okuyormuşuz sanısına kaplımamamızı sağlıyor. Oysa, çok yerde onun yazın ustalığıdır okuduklarımız.

Gerçekmiş gibi görünen öyküler, başkasınınmış gibi görünen şiirler aslında onun elinden, hayalgücünden çıkmadır.Nasıl Borges kendine has bir öykücü ve denemeci idiyse, Weinberger′ de öyledir.

Bu kitap bir kez değil onlarca kez okunacak, unutulup unutulup tekrar okunacak yazılarla dolu.Bir bakıyorsunuz Meksida′da bir ormandasınız, bir bakıyorsunuz Papua Yeni Gine′de. Bir yerde Benediktin rahiplerinin tuhaf inançlarını okuyorsunuz, bir yerde Hz.Muhammed′ in yaşamının şiirini.Ortaçağ Türk masalı da var, antikçağ filozofları da.


Değişik, zeki, sıra dışı bir yazar isteyenlerin Eliot Weinberger ile tanışması gerekir.

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

©2012 Kitap Önerisi


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
9