"Yo siempre me había imaginado el paraíso bajo la especie de una biblioteca."
"Ben cenneti hep bir çeşit kütüphane olarak düşlemişimdir."
Jorge Louis Borges

30 Nisan 2012 Pazartesi

INSENTATEZ-HORACİO CASTELLANOS MOYA

Kuyruklu yıldızlar ve rahatını bozmayan dünya
Önce şu cümleye bakalım:

Dünya, rahatını bozmak istemediği, küçük yörüngesinde mutlu olduğu için, kim bilir nereden çıkıp gelen bir kuyruklu yıldızı ne tanımak ne de anlattığı şeyi anlamak istemez.

Yazdığı ilk roman El Asco (Bulantı,Tiksinti) yüzünden sürgüne gitmek zorunda kalan El Salvador′lu Moya′nın romanın sonlarında bir yerde geçer bu cümle.

Öykünün kahramanı serseri bir yaşam süren işsiz bir yazardır. Bir arkadaşı, 1100 sayfalık, ülkenin karanlık bir gününde yapılmış bir katliama tanık edecek bir dosyayı okumak ve yayıma hazırlamak için ona teklif götürür. Katliam sırasında insanların yazmış olduğu tanıklıkları anlatan bu dosyayı okurken bir yandan da serseri yaşamını sürdürür ama sonunda kendini de tehlike de hisseder. Arkadaşının yardımıyla Almanya’ya kaçar ama insanların katliama maruz kalırken yazdıkları çarpık çurpuk cümleler zaten karışık ve yorgun kafasında tıpkı bir çekiç gibi oraya buraya vurur.

Yaralı, evet, terkedilmek zor, ama ölüm huzurlu hep

Evler, onlar da üzgün çünkü içlerinde insan yok

önceleri zehirli bir yılan istedim olmak; şimdi ise sadece tövbeleri istediğim.

çocuklar öldü, şimdi elbiseleri de üzgün

Bir ülkenin karanlığını anlatır yazar. Anlatının içine  yukardaki cümleler gibi onlarcasını gelişi güzel dağıtır. Ve sonlara doğru Almanya’da bir barda otururken dünya ve kuyruklu yıldız ile ilgili yukardaki cümleyi geçirir aklından. Bizler de küçük yörüngemizde ki rahatını kaçırmak istemeyen bir yerlerden çıkıp gelen, geldiği gibi giden bir kuyruklu yıldızın ne dediğine kulaklarımızı tıkayan birer dünyayız. Mutlu, düzenli, halinden memnun yörüngesinde akıp giden dünya...Ama dünya ışığını kaybetmiş bir gezegendir değil mi? Kuyruklu yıldız ise gelip geçse de, küçük de olsa yine de bir yıldızdır.

Bolano, Horacio Castellanos Moya için şöyle der: 

“Okuyanların yazarını kentin meydanında asmak için zapdedilmez bir istek duyduğu kitaplar yazıyor. Bir yazar için bundan daha yüksek bir onur düşünemiyorum.”

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

©2012 Kitap Önerisi


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
9