"Yo siempre me había imaginado el paraíso bajo la especie de una biblioteca."
"Ben cenneti hep bir çeşit kütüphane olarak düşlemişimdir."
Jorge Louis Borges

17 Mayıs 2012 Perşembe

DE PROFUNDİS-OSCAR WİLDE

“Anlaşılan her şey doğrudur.”

Bir uzun mektup bu. Dünya edebiyat tarihinin en ünlü mektuplarından biri. Ama okudukça
bunun pekala bir novella ya da uzun öykü olduğunu söyleyebilir insan. Büyük Wilde sanki
hapse girmesine neden olan kişiye olduğu kadar bütün dünyaya da yazıyor bu mektubunu; o kişiyle hesaplaştığı kadar geri kalan herkesle de hesaplaşıyor.

İlk başlarda hapse girmesine neden olarak gösterdiği kişiye sert suçlamalar yöneltip kendini savunsa da mektubun ortalarında kişisel bir sorun olmaktan çıkarıp konuyu genel yaşama, ahlaka, tarihe ve dine getirir ve son bölümde ilk başlarda suçladığı kişiyi de içine alan  sevgi, anlayış ve merhamet ile örülmüş bir dünyanın kurtuluşumuz olacağı önermesi ile bitirir. Yer yer Dante ve Dostoyevski metnine bürünen anlatım yaşamımıza ait sırları açığı çıkartır ve karamsarlık verirken birden umulmadık bir yerden gelen  bir ışık parlar ve böylece her zaman bir çıkış olduğunu gösterir. Yeter ki anlaşılsın.

Roza Hakmen çevirisi yine çok güzel. Ayrıca Andre Gide’in önsözü ile kitap iyice zenginleşiyor.

*
De Profundis, ünlü İngiliz yazarı Oscar Wilde'ın, Reading Cezaevinden, dostu Lord Alfred Douglas'a yazdığı bir uzun mektuptur. Bu mektup Lord'un eline geçmemiş, ancak kitap olarak yayımlandıktan sonra gerçek okuruna ulaşabilmiştir. On dokuzuncu yüzyılın sonunda, 30 Kasım 1900'de ölen Oscar Wilde, ölümünden üç ay önce, Lord Alfred'le son görüşmesinde şöyle demiş: "Yeni bir yüzyıl başlarken hâlâ yaşıyor oluşum, gerçekten, İngilizlerin dayanma gücünü aşardı." Gösterişli ve fırtınalı yaşamı boyunca, her davranışıyla ya bir skandal ya da bir akım yaratan, her sözü bir özdeyiş haline gelen Oscar Wilde'ı en iyi tanıtan, yine kendi sözleridir: "Çağımız, yalnızca aptalların, sıkıcı insanların önemsendiği bir çağ; yanlış anlaşılmama korkusu içinde yaşıyorum." Yazarın son yapıtı olan De Profundis'in girişine, yazarın yakın dostu ve hayranı olan Andre Gide'in, Wilde ile ilgili anılarını da eklenmiş.

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

©2012 Kitap Önerisi


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
9