"Yo siempre me había imaginado el paraíso bajo la especie de una biblioteca."
"Ben cenneti hep bir çeşit kütüphane olarak düşlemişimdir."
Jorge Louis Borges

15 Mayıs 2012 Salı

DENİZ KURDU-JACK LONDON

"Bu dünyada, kuvvetli bir adamın tamamen zayıf olduğu bir anı görmekten daha korkunç hiçbir şey olamaz.”


Jack London romanları bizi vahşi yaşamın içine çeken ve insan olarak orada sorgulayan, araştıran romanlardır. Bunu en güzel örneklerinden biridir Deniz Kurdu kitabı.

Yani Deniz Kurdu sırf bir serüven kitabı değildir. Kurt Larsen ile anlatıcımız arasında geçen mücadele hiç azalmayan bir heyecan fırtınası içinde geçerken diğer taraftan da süzülmüş felsefi bakış açıları ve argümanlarla doludur.


Şunu da anlıyoruz London’nın öyküsünden: Bedenini bir silah gibi kullanan insan aynı zamanda entelektüel bir boyut kazandırabilir kendine. (Kurt Larsen felsefe ve şiir okuyan sıra dışı bir kaptandır)Ama bu onu kaba gücü kullanmasından vazgeçirmez. Diğer yandan, yaşamın, mücadele gerektiren sert yanıyla karşılaşmamış ama ilkel olmayan bir insan kısa sürede gerekli mücadele yeteneğini kazanıp ayakta kalmasını bilecek olandır.

Kurt Larsen düşünen, yaşama kafa yoran ve bulduğu sonuçlara göre yaşayan bir insandır. Bu ona vahşi hatta faşist bir görünüm vermekte. Onun tek derdi yaşamda mücadele edebilenin ayakta kalacağı düşüncesine göre yaşamaktır. Ekmeğini kazanmaktır derdi. Mücadele sadece doğa ile insan arasında değil, insan ile insan ve nihayetinde kendisi ile olan mücadeledir. Ve bunun ruhla, duyguyla, sevgiyle hiçbir ilgisi olmadığına inanır.(Ki, yanıldığı nokta da budur) Çok ilginç bir ayrıntı var romanda: Bir köpek balığını adamlarından birinin bacağını ısırdı diye balığı yakalar ve ağzına diklemesine bir demir yerleştirip tekrar denize bırakır. Balık hiçbir şey yiyemeyeceği için açlıktan ölecektir.

*

Kaptan Larsen'in dünya görüşü:
"İnsan hayatını demek istiyorsun. Ama yediğin balık ya da hayvan etlerinin insanınkinden hiç bir farkı yok. Böylesine ucuz ve değersiz olan bir hayat için neden hasisce davranayım? Yeryüzünde gemilerden çok daha fazla denizci, fabrikalardan ve gemilerden çok daha fazla işçi var. Neden siz, karada yaşayan insanlar, zavallı insanlarınızı, kentlerinizin kenar mahallerinde sefil sokaklarınızda barındırıyorsunuz? Neden bütün hastalıkları ve açlığı onların üstüne yığıyorsunuz? Bir parça iş için vahşi hayvanlar gibi döğüşen insanlar gördün mü hiç hayatında?.."

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

©2012 Kitap Önerisi


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
9