"Yo siempre me había imaginado el paraíso bajo la especie de una biblioteca."
"Ben cenneti hep bir çeşit kütüphane olarak düşlemişimdir."
Jorge Louis Borges

17 Mayıs 2012 Perşembe

KAHRAMANLAR VE MEZARLAR-ERNESTO SABATO

Sabato insanlık kadar eski, insanlar yaşadıkça var olacak ruh hallerini Tünel'in ardından irdelemeye devam ediyor. Kahramanlar ve Mezarlar'da, hem kendi karakterinin hem de ülkesinin geçmişindeki hayaletlerin peşine düşüyor... Bu romanın konusu hakkında kısaca bir şeyler söylemeye çalışmak kitaba haksızlık etmek olur. Güç ve kederin, aşk ve kuşkunun, ensest ve cinayetin, politikanın karanlık labirentlerinde gezinen roman, daima kapının eşiğinde bekleyen tehlikenin varlığıyla geçmişi anımsatıyor; geri dönüşlerle kehanetleri birbirine harmanlayarak bizi Ernesto Sabato'nun felsefi ve edebi evrenindeki ikinci yolculuğumuza çıkarıyor: Sınırlar yok oluyor, okur bulunan, eriyen ve yeniden biçimlenen zamanın içinde Arjantin'in ve tüm insanlığın varoluş nedenlerinin temel sorunlarında dolaşıyor; "vatan nedir, aile nedir, aşk nedir, yuva neresidir" sorularına yanıt arıyor.
Kitabın "Körler Üzerine Soruşturma" balıklı bölümü ise "roman içinde roman" biçiminde bir kurguya sahip. Rastlantının olmadığı bir ortamda değişmez kaderiyle baş başa kalmış, bireysel özgürlükten yoksun, politik baskı ve tarihin demir pençesi altında zor nefes alan bireyi marazi durumundan kurtarmak için umutsuz bir panzehir arayışının olağanüstü metaforu ve ürkütücü öyküsü çıkıyor karşımıza. Karmaşık kurgusu, varoluşçu sorgulamaları, kara mizahla örülmüş dokusu, derin psikolojik ve mitolojik imgeleriyle, "Körler Üzerine Soruşturma", bu kitabı görkemli bir başyapıta dönüştürüyor.
Latin Amerika edebiyatının en etkileyici yapıtlarından biri olarak kabul edilen Kahramanlar ve Mezarlar'la Sabato edebiyat severlere; Hesse, Dostoyevski, Borges okurlarına "hodri meydan" diyor...
Geceleri rahat uyuyamayanlar; kurumlara, kimliklere, yüce ülkülere, ilkelere inanmayanlar; sahte hayatlar yaşamak istemeyenler, isyankarlar, kendi özbenliğini sorgulayanlar için...

“Ernesto Sabato nedense hak ettiği ilgiyi görmemişe benziyor. Belki de tam tersi geçerli: Hak ettiği ilgiye kavuştu ve bunun sonucu olarak da onu okuyanlar mümkün olduğunca ondan bahsetmemeyi tercih ediyorlar. Özellikle bu kitabın içinde o ünlü, özel, tuhaf “Körler Üzerine Soruşturma” kısmını okuduktan sonra.

Sabato’nun romanını okurken -özellikle orta bölümü- sanki tekinsiz bir sokakta, geceleyin rüzgara karşı yürüyormuşsunuz gibi hisseder insan. Bir an önce eve girmeliyim diye düşünen, acel adımlarla yürüyen bir insan. Yoldan geçerken öyle çok ilginç, ürkütücü hayal mi, gerçek mi olduğu anlaşılmaz görüntüler, imgeler çıkar ki ortaya bir an önce gitmek istediğiniz yeri bile unutursunuz.

Aynı zamanda bir fizik profesürü olan Sabato’nun romanı okuyanın aklını, düş gücünü açıklanamaz denklemlerle keyiflendiriyor.”


Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

©2012 Kitap Önerisi


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
9