"Yo siempre me había imaginado el paraíso bajo la especie de una biblioteca."
"Ben cenneti hep bir çeşit kütüphane olarak düşlemişimdir."
Jorge Louis Borges

17 Mayıs 2012 Perşembe

MAHŞERİN 4 ATLISI-VİCENTE BLASCO IBAŇEZ

Savaş, Veba, Açlık, Ölüm

Öncelikle her yazarı kıskandıracak kadar güzel bir adı var bu kitabın.

Klasikleşmiş bir savaş romanı olan bu kitap dingin, huzurlu, beladan uzak bir ülkede yaşama başlayıp bir zaman sonra sanki böyle bir yaşam hiç olmamış gibi bir anda kendilerini Avrupa’nın göbeğinde savaş cehennemi ortasında bulan bir ailenin öyküsünü, gerçekçi, yalın ve sürükleyici bir dille anlatıyor.

Ibanez’in karakterleri çok fazla derinlemesine çizilmemiştir. Bunu nedenlerinde biri de öyküyü olabildiğince naturalizm/realizm çizgisinden kaydırmamak istemesi olabilir.
Çünkü asıl anlatmak yıkıcı savaştır. Zaten romanın en sıkıcı bölümleri de savaşın anlatılmadığı yerler. Savaşın, yani Dört Atlı’nın ufukta görünmeye başladığı andan itibaren Ibanez’in kalemi de tuhaf bir şekilde dönüşüme uğrar.Gizemli Rus anarşist-aydın bu bölümlerin en ilginç kişisidir.

Yazarın küçük ayrıntılarla harika bir biçimde gösterdiği gibi savaşın etkisi altına aldığı yaşamın soyut/somut her karesi adeta insan aptallığının bir özetidir.

Vicente Blasco Ibanez (1867-1928): Hukuk eğitimi alan İspanyol yazar, edebiyatla olduğu kadar siyasetle de aktif olarak ilgilendi. 1891'de El Pueblo adlı cumhuriyetçi dergiyi kurdu. 1901'de parlamentoya girdi. 1908'de Arjantin'de tarım kolonileri kurmaya çalıştı, başarısızlıkla sonuçlanan bu girişimin ardından tekrar Avrupa'ya döndü. İlk dönem eserleri canlı tasvirler ve yoğun bir gerçeklik duygusuyla örülüdür. Toplumsal konuları ele alan eserleri ideolojik ağırlıkları nedeniyle eleştirilirken, son romanları derin duygusal izler taşır. 1916'da yayımlanan Mahşerin Dört Atlısı Ibanez'e dünya çapında ün kazandırdı. birinci Dünya Savaşı'nda Fransa cephesini konu alan eser iki kez sinemaya da aktarıldı.

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

©2012 Kitap Önerisi


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
9