"Yo siempre me había imaginado el paraíso bajo la especie de una biblioteca."
"Ben cenneti hep bir çeşit kütüphane olarak düşlemişimdir."
Jorge Louis Borges

14 Mayıs 2012 Pazartesi

SARI ODA’NIN ESRARI-GASTON LEROUX

Sarı odada o gece neler olmuştu? Fransa'nın en ünlü profesörlerinden Bay Stangerson'un kızı Elysee'ye, kim ve neden suikast girişiminde bulunmuştu? Genç bir muhabir, bütün ipuçlarını bir dedektif gibi topluyordu ama 'Sarı Oda'nın gizemini çözebilecek kadar zeki miydi? Yoksa birileri, birşeyleri gizleyip yalan mı söylüyordu sürekli? Bakalım bu gizemli suikast girişimini siz çözebilecek misiniz? Çok dikkatli olursanız belki de tüm sorunların cevabını muhabirden önce bulabilirsiniz!


 Gaston Leroux 1868'de Paris'te doğmuştur. Bir gazeteci olması dolayısıyla macera dolu bir yaşam sürmüştür. Kuzey ve Doğu Avrupa ülkelerini gezmiş, Arap kılığında Kuzey Afrika'yı dolaşmıştır. 1907 yılında yayınlanan Sarı Oda'nın Esrarı en ünlü polisiye romanıdır. Ayrıca Operadaki Hayalet adlı romanı da 1911 yılında yayınlanmıştır. Gaston Leroux 1927'de Nice'te ölmüştür.


Hayatlarını bilime adamış olan Prof. Stangersın ve kızı bilimsel çalışmalarını sürdürebilmek için Fransa'da bir şatoya yerleşirler.
Yaşamaya karar verdikleri bu yeni yerde herkes özel dünyasını yaratmış, gelecekle ilgili planlarını kurmuştur. Matmazel Stangersın şatodaki sarı odasında sükûnet içindeki hayatını sürdürürken bu mutluluğu bir anda bitiriverir. Kimliği belirsiz biri ya da birileri imkansız görünse de genç kadının odasına girer ve onu öldürmeye çalışır.
Bu olay korku ve gerilim dolu günlerin başlangıcı olur. Defalarca tekrarlanacak olan bu nedensiz saldırılar sır dolu soruları beraberinde getirir.
Artık hayatta kalabilmenin tek yolu bir dedektife bağlıdır. Şatoya gelen bu yeni kişi, iz peşine düşer, ama onun peşinden gelen anılar genç kadınınkilerle çakışmaktadır. Ne yazık ki aydınlanacağı sanılan korkunun gölgesi şimdi daha da koyulaşmıştır.
 
1907 yılında yazılan Sarı Oda’nın Esrarı en iyi polisiye romanlarında biri olarak bir klasiktir.
İnsan ilişkilerine, mantığa, kadere dayalı olması bu kitabın önemini koruyacağına kesinlik katar.
Çünkü, eğer bilimsel, teknolojik gelişmelere dayalı yazılsaydı bir süre sonra bunlar eskiyeceği için pek bir önemi kalmazdı başka bir çok örneğinde olduğu gibi. Oysa bu kitap sonunda da görüleceği gibi iyi bir romanın yapması gerektiği gibi yaşamın en büyük öğelerinden birine dayanıyor.
Polisiye bir romandan beklenen sürükleyicilik, önce mantık dışı sonra mantıksal olaylar, sürprizler tabiî ki bizi bekliyor. Ama polisiye bir roman kadar başka bir şeyin de romanı bu kitap.

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

©2012 Kitap Önerisi


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
9