"Yo siempre me había imaginado el paraíso bajo la especie de una biblioteca."
"Ben cenneti hep bir çeşit kütüphane olarak düşlemişimdir."
Jorge Louis Borges

29 Mayıs 2012 Salı

TILSIMLI DERİ-HONORÉ DE BALZAC

"İntiharda bu kadar önemsenecek ve ürkütücü ne var pek bilemiyorum. Bir çoğumuz tıpkı çocuklar gibi alçak bir yerden düşerek hafifçe yaralanırız; ama birinin düşüp parçalanması için, çok yükseklere, göklere yükselip, ulaşılmaz bir cennetin kapı aralığından içeriyi şöyle bir görmesi gerekir. Onu, ruhunun dinginliğini bir tabancanın namlusunda aramaya iten kasırgalar çok acımasız olmalıdır. Ne genç yetenekler, milyonların ortasında, altınlara gömüldüğü halde ne yapacağını bilemeyen bir kalabalığın arasında, bir dostun, teselli edici bir sevgilinin yokluğunu hissederek inzivaya çekilmiş bir halde solup gidiyorlar. Bu düşünceyle, intihar olağanüstü boyutlara ulaşıyor. Ölümü gönüllü bir şekilde tercih edişle, karşı konulmaz sesiyle genç bir adamı Paris'e çağıran umutlar arasında ne büyük kişilik çatışmaları, yarıda bırakılmış ne çok şiir, silinip giderek boğuk bir çığlığa dönüşmüş nice umutlar, harcanan onca çabanın boşa gittiği ne büyük başyapıtlar olduğunu Tanrı bilir. Her intihar melenkolinin yüceleştirdiği bir şiirden ibarettir."

*

Klasik romanın yerleşmesinde büyük rolü olan Fransız yazarın yaşamı gerilim, acı ve kuruntularla geçti. Ama bu edebiyat çalışmalarına yansımadı ve yazın alanında olağanüstü verimli bir yaşam sürdü. Bütün olarak bakıldığında, sert eleştirici kişiliğinden çok, insanı kavrayışı ön plana geçti. Tılsımlı Deri ilk olarak 1830'da yayımlandı.

*

Fransa’nın 19. yüzyıldaki sosyal yapısının tarihsel bir tablosunu çıkardığı eski ve yeni romanlarını 1830’dan sonra Insanlık Komedyası başlığı altında topladı. Tılsımlı Deri bu anıtsal eserde “Felsefi Incelemeler” başlığı altında bir araya gelen romanların ilkidir. Balzac’ın roman kahramanları çıkar çatışmalarının ortasında, ait oldukları sınıfın tipik karakterleri olarak ele alınsa da, her birinin bireysel özellikleri, ruh hallerinden giyim kuşamlarına kadar ayrıntılı olarak tasvir edilir. Tılsımlı Deri’de isteklere kavuşmanın bedelini kişinin kısalan ömrüyle ödediğini anlatan Balzac günümüzde edebi gerçekçiliğin en büyük yazarlarından biri sayılmaktadır.

*
“Diler misiniz? İster misiniz? Arzu eder misiniz?” diye sormam bir daha. Bana öfkeyle
“Beni öldürmek mi istiyorsun?” diye bağırdı.

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

©2012 Kitap Önerisi


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
9