"Yo siempre me había imaginado el paraíso bajo la especie de una biblioteca."
"Ben cenneti hep bir çeşit kütüphane olarak düşlemişimdir."
Jorge Louis Borges

1 Haziran 2012 Cuma

AY VE ALTI PENİ-SOMERST MAUGHAM


Kalabalığın içinde dikkat çekmeyen, sıradan bir adamdır Charles Strickland. Tanıyanlar ondan büyük işler beklemez. Kimse onun bir dahi olabileceğini aklının ucundan geçirmez. Ancak Charles'ın büyük bir tutkusu vardır: resim yapmak... Bunun için evini, karısını ve çocuklarını terk eder. Paris'te ufacık bir stüdyoda dur durak bilmeksizin çalışır, çalışır; sayısız resim yapar, üstelikresimlerini sergilemeyi şiddetle reddeder. Sonunda uzun bir yolculuğa çıkar; gözlerini kaybeder ama fırçayı elinden bırakmaz, resim yapmaya devam eder. Somerset Maugham Ay ve Altı Peni'yi yazarken ünlü ressam Paul Gaugun'in yaşamından esinlenmiş. Bu güzel roman, okuruna sanat tutkusunun ne yüce bir tutku olduğunu düşündürüyor; yaratma güdüsünün sıradan bir yaşamı nasıl da kolayca altüst edebileceğini anlatıyor.

Ay ve Altı Peni, Maugham’ın en başarılı ve değişik romanlarından biri olarak kabul edilir.
Ünlü ressam Paul Gauguin’in –romanda Charles Strickland adını alıyor tabii- yaşamının en ilginç kısmını etkileyici bir üslupla ve derin bir psikolojik atmosferle anlatıyor.

Bir sanatçının –büyük, takıntılı bir sanatçının – zihnine ve ruhunun derinlerine yapılmış bir yolculuk bu. Evini, karısını, çocuklarını durup dururken terk eden bir adamın öyküsünü anlatan bu kitap aynı zamanda bir tür dedektif romanıdır.
Strickland evini, ailesini terk edip bambaşka bir yere gittiğinde karısının verdiği tepkiyi okuyunca insan sanki yazarın yüzündeki o müstehzi gülüşü adeta görüyor. Anlatıcının araştırmalarından sonra döndüğünde – ki bambaşka biri olarak dönmüştür artık- kendisini beklyenlere çok farklı yanıtları vardır. Bazılarını söyler ve bazılarını dilinin ucuna gelse de
kendini tutmayı başarıp söylemez.

Çok güzel, etkileyici bir kitap Ay ve Altı Peni. Peki adı nerden geliyor? Okuduktan sonra bunu da mutlaka merak edeceksiniz.

Not: Bir başka baskısı Can Yayınlarından. Ay ve Altı Para adıyla. İkisi de önerilir.

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

©2012 Kitap Önerisi


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
9