"Yo siempre me había imaginado el paraíso bajo la especie de una biblioteca."
"Ben cenneti hep bir çeşit kütüphane olarak düşlemişimdir."
Jorge Louis Borges

1 Haziran 2012 Cuma

BİR ŞAİRİN GÜNLÜĞÜ-YORGO SEFERİS

İzmir doğumlu büyük Yunan şair Yorgo Seferis, gençlik yıllarından başlayarak düzenli günlükler tuttu.


Çoğunluğu özel nedenlerle yayımlanmayan bu günlüklerden bir kısmını "şiir sanatı ve okuma yazma notları niteliğinde olanları" Seferis, 1960'lı yılların sonuna doğru yayımlamaya karar verdi.


Ne var ki, Yunanistan'daki siyasi durum buna olanak vermiyordu. Yorgo Seferis, yayımlamaya karar verdiği metni yurtdışına gönderdi ve ne yazık ki kitap halini göremeden öldü.




Bir Şairin Günlüğü, hareketli kent yaşamından, bunaltıcı politik tartışmalardan kurtulmayı hayal eden şairin günlük notlarından, şiir üzerine düşüncelerinden, geçmişten; özellikle çocukluk yurdu İzmir, barış, özgürlük ve insan sevgisi taşan satırlardan oluşuyor.


Kitap, Seferis'in duygulu, özel dünyasına götürüyor okuru.





'Nasıl ki
Kalkar, doğup büyüdüğün şehre
Gidersin bir gece
Ve bakarsın temelinden yıkılıp yeniden
kurulmuş o şehir
Ve yakalamaya çalışırsın geçen yılları
Onları yeniden bulmanın umudu içinde.'
Büyük Yunanlı şairi Yorgo Seferis'in 1945-1951 yılları arasında Yunanistan'da ve Türkiye'de tuttuğu notlardan oluşan Bir Şairin Günlüğü yayımlandığında, yalnız ülkesinde değil, bütün dünyada ilgi görmüştü.
Şairin çocukluğunu geçirdiği İzmir'e, Urla'ya yıllar sonra dönüşünde yaşadığı hüzünlü deneyim... İstanbul, Bursa, Konya, Denizli, Marmaris, Bodrum, Ayvalık ve başka Anadolu kentlerine yaptığı yolculuklarda edindiği izlenimler... Bu kentlerde yazdığı şiirler...



“Bugün anladım Homeros’un neden kör olduğunu; eğer görseydi hiçbir şey yazamayacaktı”

Kavafis ve Ritsos ile birlikte ülkemizde en çok tanınan Yunan şairidir Seferis. Gelgelelim, şiirleri en az okunandır aynı zamanda. Bunda şiirlerinin kapalılığı, göndermelerle dolu olması ve dilinin zorluğu başlıca nedenlerdir. Eğer İzmir doğumlu ve Nobel ödüllü olmasaydı bu bilinirliliği daha da az olacaktı, bu kesin.

Bu kitap onun Avrupa’nın en çalkantılı yıllarında tuttuğu günlüklerin kitabı. Bir şairin günlüğü en az onun şiirleri kadar ilginçtir ve sürprizlerle doludur. Hem bir şairin günlük yaşamını hem de etrafında olan biteni düz elden öğrenememizi sağlar. Seferis’in günlüğü de işte bunlardan biri.

Seferis duruşu ile, şiirleri ile nedense biraz soğuk gelir insana. Diğer Yunan şairlerine pek benzemez. Belki de bu diplomat olmasından kaynaklanan bir durumdur. Bu günlüğü okurken insan soğuk bir avuca dokunuyormuş gibi hissediyor. Ama yavaş yavaş o soğukluk kayboluyor tabiî ki. Bir yerde –Muğla’dan Marmaris’e giderken – “İnsanı ağlatacak kadar güzel bir yol” diyor. Sevmeye başlıyorsunuz bu huzursuz yüreği.

Günlük’te ülkemize ait izlenimleri, buralarda yazdığı şiirler, savaş yıllarında dünya ve Yunanistan, başka şairler ve onlarla arkadaşlıkları karşımıza en çok çıkan konular. Basit bir otel konaklaması olsun, yaşama dair ciddi bir konu olsun, anlatımı hep sakin, soğukkanlı ve şiirsel.

Bu kitabı değerli bir şairimiz olan Alova’nın çevirmiş olması da ayrı bir mutluluk nedeni.


Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

©2012 Kitap Önerisi


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
9