"Yo siempre me había imaginado el paraíso bajo la especie de una biblioteca."
"Ben cenneti hep bir çeşit kütüphane olarak düşlemişimdir."
Jorge Louis Borges

5 Haziran 2012 Salı

BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI-NORMAN STONE

Ünlü tarihçi Norman Stone, 20. yüzyıl tarihinin en büyük felaketlerinden olan Birinci Dünya Savaşı’nı kısa, öz ve kolay anlaşılır üslubuyla ustalıkla anlatıyor. Tarih kitaplarının sıkıcılığından uzak, konuyla ilgili bilinmeyenleri de ortaya koyan, zevkle okunacak bir kitap Birinci Dünya Savaşı.

1900’de Batı ya da daha doğrusu Kuzeybatı bütün kozlara sahipmiş, tarihin sonunun formülünü bulmuş gibiydi. Birbiri ardına teknolojik harikalar gerçekleştiriliyor, Birinci Dünya Savaşı generallerinin mensup olduğu 1850'ler kuşağı atlarla ve at arabalarıyla başlayıp 1900 civarında telefonlar, uçaklar ve otomobillerle biten tarihin en büyük “kuvantum sıçraması”nı yaşıyordu. Deyiş yerindeyse, 1914’te çok farklı yeni bir dünya ortaya çıkmıştı. Ve büyük bir dünya savaşının çıkması kaçınılmazdı.
 
Para, sömürge, petrol, güç kalmadı; kan, yıkım, acı, ölüm verelim.

1.Dünya Savaşı ile ilgili iyi bir kitaplık oluşuyor artık Türkiye’de. 2.Dünya Savaşı’na kadar Büyük Savaş diye bilinen bu savaş aslında tüm yirminci yüzyılı etkilemiştir ve bir bakıma sonuçları ile 2.Dünya Savaşına neden olmuştur.

1.Dünya Savaşı nedenleri, sonuçları, gelişimi, edebiyatı, savaş öyküleri ve yıkımları ile tam bir insanlık özeti. Aslında Avrupa insanlığının özeti. Bu savaşın getirdiği en büyük iki yenilik Sovyetler Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti olmuştur. “Bütün Savaşları Bitirecek Savaş” sloganıyla yola çıkanlar “Bütün Savaşları Başlatan Savaş”a yol açmıştır.

Normon Stone’un kitabı 1914’den 1918’e her yılı tek tek inceliyor. Küçük bir  giriş ve Savaş Ertesi gibi ekler ve haritalar da var. Stone’nun kitabı temel gerçeklere dayanmakla birlikte yer yer tartışılabilir iddialarda da bulunuyor. Enver Paşa ile ilgili söyledikleri mesela. Ya da Alman’ların Rusya’nın büyümesini savaş için tek neden olarak görmeleri iddiası.

Stone’un kitabı bilinen temel gerçeklerle birlikte küçük –hatta yer yer ciddiye bile alınmayacak ölçüde görünen- ayrıntılarla zenginleştirilmiş bir tarih kitabı. Sanki yazar büyük resimden çok o resmi inşa eden bu küçük ayrıntılara bakmamızı ister gibi. Bu da kitaba ironik bir anlatım sağlıyor.

Kitap yer yer cümle düşükleri ve yazım hataları ile biraz can sıkıyor. Editöryal hazırlığı daha iyi yapılmalıyıdı. Ve birçok örnekde olduğu gibi kitabın sonuna küçük bir açıklamalı kişiler listesi konulsa çok iyi olurdu. Yeni baskıda düzelir umarız. Kitabın İngilizce baskısında kullanılan kapak resmi de bir hayli ilginç.


Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

©2012 Kitap Önerisi


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
9