"Yo siempre me había imaginado el paraíso bajo la especie de una biblioteca."
"Ben cenneti hep bir çeşit kütüphane olarak düşlemişimdir."
Jorge Louis Borges

2 Haziran 2012 Cumartesi

ELDİVENLER-ROBERT WALSER

Başka hiçbir şey çekmiyor dikkatimi; gördüğüm sadece masanın kenarında duran, bir çift yorgun eldiven. Nasıl da hüzünlü ve yorgun görünüyorlar bana bu eldivenler.

Kimsenin ellerine uymayacak mı? Bu yüzden mi burada böylece duruyorlar, sonbahar yaprakları gibi? Koyu kahverenkli kürk ile harçlanmış ve sarıya boyanmışlar.

Uzun ve dar. Bir çift güzel ele sığınamayan eldivenler nasıl da mahsun durur öyle! Ve bir çocuk geliyor, küçük bir kız çocuğu.

Denemek istiyor eldivenleri, ama olmuyor ellerine: Elleri çok küçük, minicik parmakları yeterince uzamamış daha. Şimdi de irice bir kadın gelen, fakat onun da elleri çokca tombul, parmakları da çokca kalın. Sonra bir aktris geliyor ve deniyor işte, yine olmuyor:

Fazla sağlıklı elleri. Eni uygun, ama el çok kıvrımlı, dikişlerini patlatır bu eldivenin. Ve derken, uzun boylu, güzel, hüzünlü bir kadın geliyor. Ah işte! Uyuyor eldivenler onun ellerine. Uzun eller, dar, kederli, ince eller... Tam oluyor eldivenler bu ellere. Mutlu, neşeli eldivenler  ve kederli, güzel, mutsuz bir kadın.

Çeviren: Behlül Dündar


Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

©2012 Kitap Önerisi


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
9