"Yo siempre me había imaginado el paraíso bajo la especie de una biblioteca."
"Ben cenneti hep bir çeşit kütüphane olarak düşlemişimdir."
Jorge Louis Borges

10 Haziran 2012 Pazar

PAYDOS-CEVAT FEHMİ BAŞKUT

Muallim Murtaza ufak tefektir. Korkak gibi görünür. Fakat hakikatte yılgın, bezgin filozoftur. Yüzde doksan dokuz onda dokuzumun olduğu kadar sinirlidir, ama bunu belli etmemeye çalışır. Bazı yıpranmış elbiseler vardır ki görür görmez derhal ''yapıldığı zaman çok iyi kumaşmış'' deriz. Onun gibi bizim muallim için de bu kadar mihnet çekmeseymiş neşeli adammış hükmünü verebiliriz. Karısına gelince, Hatice Hanım sinirli, sert, mütehakkim bir kadındır.


Tam Yeşilçam filmi tadında,  masal havasında bir piyes Paydos.

1940’lar Türkiye’sini anlatır. Çok da yabancı değildir anlatılanlar. Demek ki, bazı şeyler o günden beri devam etmektedir.
Bazı çok bilmişler nedense görmezden gelmiştir Cevat Fehmi Başkut’un eserlerini.
Mesela Paydos’u mesajvari bulurlar, ya da ne bileyim karakterlerini çok derin bulmazlar, ya da psikolojik öğeleri zayıf, derler…Geçin bir kalemde!
Aslında zor bir şeyi başarır Başkut: Karakterlerini  ‘tek boyutlu, klişe’  olmak üzereliğin kıyısında tutar ama düşürmez. O kıyıda sallanır dururlar.
Paydos toplumsal değişim ile bir peri masalının birleşimi. Hemen her sayfasında güldüren bir mizah ayrıca.Tam bitti derken yeni bir cümle ile kahkahalar atıyorsunuz. Ama öğretmen Murtaza geçip giden değerlere bir ağıt gibi oynuyor.Edebiyatımızdaki bir diğer ünlü Murtaza da Orhan Kemal′in kahramanıdır. İkisi bir parça benzeşiyorlar. Orhan Kemal′in Murtaza′sı daha keskin iken Başkut′un karakteri daha yumuşak ve inanmaya hazır bir tiptir.
Oyundaki yan karakterler içinde  Balıkçı Ahmet -içmediği zamanlarda tembel, çalışmak istediği zamanlarda sarhoştu.- ile eski yüzbaşı Salih usta en sevdiklerim. Özellikle Salih ustanın bir yaşındayken savaşta kaybettiği kızını bulması ve naftalinler içinde sakladığı üniformasını sevinç içinde giyip mahalleye çıkması tam bize özgü bir güzellik ve hüzün manzarası.( Ellerimi çırpmış, çocuklar gibi sevinmiştim ben o sahnede)
Siz çok bilmişlere aldırmayın; okuyun bu büyük yazarlarımızı. Belki çok hava atamazsınız ama büyük keyif alırsınız.

Not: Çok da önemli değil ama Paydos ile yurt dışında ilk kez eseri sergilenen yazarımızdır Başkut.Bir diğer ilginç eseri ise Buzlar Çözülmeden. Orhan Pamuk′un Kar romanına temel olmuştur.

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

©2012 Kitap Önerisi


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
9