"Yo siempre me había imaginado el paraíso bajo la especie de una biblioteca."
"Ben cenneti hep bir çeşit kütüphane olarak düşlemişimdir."
Jorge Louis Borges

20 Haziran 2012 Çarşamba

POİNT OMEGA-DON DELİLLO

“I want to die after a long traditional illness. What about you?”

11 Eylül günü gerçekleştirilen saldırıyı sıcağı sıcağına televizyondan seyrederken aklıma gelen ilk isimlerden biridir Don Delillo. Hatta birincisi sanırım. 

Modern yaşamın, tüketimin, paranoyanın, suikastlerin, komplo teorilerinin yazarı olarak bilinen Delillo tüm bunları yazar ama hepsinin merkezine ise çok sağlam bir şüpheci / sorgulayıcı bir ‘ses’ ile o sese zıt, çelişkileri daha da derinleştiren yanıtlar veren bir ‘karşı ses’ koyar. Bence Delillo ‘aslında her şeyin yanıtını biliyorum. Ama ben söylersem bir işe yaramaz,‘ der gibi yazıyor özellikle kendi kadim konularında. 

Son romanı Point Omega da işte bunlardan biri. Falling Man’de 11 Eylül sonrasını konu alan yazarımız bu kitabında ise Irak İşgali ile ilintili bir öykü ile karşımızda. 

Savaş döneminde hükümete danışmanlık görevi yapan, savaşı planlayanlardan biri olan yazar, entelektüel, profesör  Elster ‘e  genç ve iyi bir kısa film yapma arzusu ile yanıp tutuşan kahramanımız bu adamın peşine düşer. Sonunda Elster onu uzakta bir çölde bulunan yazlığına çağırır.

Günler geçerken aralarındaki konuşmalar savaş, ölüm, zaman vb. gibi etrafında sürer. –Elster  Haiku ve Savaş gibi ilginç ilişkiler kurar- Ve bir gün Elster’in kızı çıkar gelir.
Bundan sonra işler bir başka yollara ve sorulara yönelir.

Irak’ta milyonlarca insanın yaşamını kökten değiştiren biri ve inzivaya çekildiği çöldeki evi. Yaşamını kökten değiştiren milyonlarca insanı merak edip etmediğini, vicdanen azap çekip çekmediği bile şüpheli birinin kendi kızı için yaşadığı cehennem.  Çölde ha bir kişinin birden bire gözden yitmesi ha bir milyon kişinin…
Politik felsefe argümanları ile hayatın gerçekliğinin aynı kazana atıldığı bir Don Delillo başyapıtı.

'"Point Omega" is a treat: the most satisfying and least cryptic of DeLillo's late novels' - "Sunday Telegraph". Richard Elster, a retired secret war adviser, has retreated to a forlorn house in a desert, 'somewhere south of nowhere'. But his planned isolation is interrupted when he is joined by a young filmmaker intent on documenting his experience in a one-take film. The two men sit on the deck, drinking and talking. Weeks go by. And then Elster's daughter Jessie visits. When a devastating event follows, all the men's talk, the accumulated meaning of conversation and isolation, is thrown into question. Written in hypnotic prose, this substantial novel is both a metaphysical meditation and a deeply unsettling mystery, from which one thing emerges: loss, fierce and incomprehensible. 'Another formidable construction by a very distinctive writer' - "Evening Standard". 'A pared, intense anti-parable ...so rigorous and so precise' - "Observer". 'Impossible to forget' - "Sunday Times

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

©2012 Kitap Önerisi


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
9