"Yo siempre me había imaginado el paraíso bajo la especie de una biblioteca."
"Ben cenneti hep bir çeşit kütüphane olarak düşlemişimdir."
Jorge Louis Borges

12 Haziran 2012 Salı

PRATER VİOLET-CHRİSTOPHER ISHERWOOD

Last year’s
Flowers were gay,
But who cares
For yestarday?

Flowers must fade, and yet
One I can’t forget:
Prater Vi-o-let.

Christopher Isherwood’un hemen tüm romanları ve öyküleri gibi bu romanı da otobiyografik öğelerle yüklü. Zaten anlatıcı olarak da kendi adını kullanıyor yazar.

İkinci Dünya Savaşı’nın biraz öncesinde, İngiltere’de geçer öykü. Imperial Bulldog Film şirketinin sahibi, Viyana’dan çıkmış Prater Violet (Prater Menekşesi- Prater: Viyana’nın ünlü parkı) adlı oyunu filme çekmek ister. Bunun için Viyana′lı yönetmen Bergmann’la anlaşırlar. Filmin diyaloglarını yazması için de yazarımızla iletişime geçerler.

Romanın açılışı da zaten Isherwood’a gelen bir telefonla yapılır. İlerleyen bölümlerde Isherwood ve Bergmann yakın arkadaş olurlar. Birisi yazar öbürü yönetmendir ama ikisi de kendilerini acımasız bir endüstri haline gelmiş film(sanat) dünyasının pençelerinde bulacaklardır. Bu gerilim yönetmen Bergmann’ın almış olduğu kötü bir haberle zirveye ulaşır. İşte tam burada roman bize bazı şeyleri tekrar sorgulamamızı apaçık bir şekilde gösterir. Güzel, büyülü görünen şeylerin arkasına yığılan, ezilmiş, mahvedilmiş şeylerdir bunlar. Bir yandan da sanatın paralaşması ve böylece ‘verimliliği’ ile Nazizm arasında kurulan o ince fakat sağlam bağı alttan alta hissettirir bize. Romanın beklenenin aksine daha basit ve bir anlamda mutlu bitmesinin nedeni de budur. Çünkü  o gerilimi ve bir canavarın nasıl doğabildiğini  göstermiştir. Zaten sonlara doğru birden kendi içine dönüp, daha sonra Camus’nün temel felsefe sorunu olacak soruları sormaya başlar. Ama daha fazlasına kalbi dayanamamış olmalı ki, romanı bir anda bitirmiş.

Film yapımı, sanayisi üzerine çarpıcı bir roman Prater Violet


Set in London in the 1930s, this novel explores the relationship between Viennese film director Friedrich Bergmann and Christopher Isherwood, hired to write a script. It is a comic portrayal of the film industry and a serious analysis of the relationship between art and life.

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

©2012 Kitap Önerisi


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
9