"Yo siempre me había imaginado el paraíso bajo la especie de una biblioteca."
"Ben cenneti hep bir çeşit kütüphane olarak düşlemişimdir."
Jorge Louis Borges

13 Haziran 2012 Çarşamba

RASERO/AKLIN DÜŞÜ-FRANCİSCO REBOLLEDO

Romanımızın ilginç kahramanı Fausto Rasero; Voltaire, Diderot ve Robespierre ile ahbaplık etmiş, hüzünlü, kaygılı, asık suratlı bilge bir İspanyoldur. 'Sizi Neden Hor Görüyorum' adını verdiği ahlaki bir inceleme yazısı yazmış ve vakitsiz bir şekilde 'ebedi geri dönüş' teorisine ulaşmıştı!.. Meksikalı yazar Francisco Rebolledo'nun ödüllü romanı, yalnızca kahramanının adının Fausto (gösterişli) oluşundan dolayı değil, bilgeliğin onurundan ve insanoğlunun mutluluğunu tehlikeye atmak uğruna, 'olanaksız fetihlerden' söz ettiği için de 'gösterişli'dir. Rasero, Aklın Düşü büyük zenginlikler sunuyor bizlere: XVIII. yüzyıl aydınlanmasına ve onu sona erdiren devrime ait unutulmaz bir fresk, büyük olmadan öncü kadın ve erkek olan büyük erkekler ve kadınların bulunduğu bir galeri, öğrenme tutkusu ve bekleme çılgınlığı, cinayet işler gibi yerine getirilen, ancak buna rağmen çekilen azaba -cehennem azabı olsa bile- değen hayırseverlik projeleri ve özellikle bitmez tükenmez erotizm, içinde bulunduğu zamanla asla tatmin olmadığı için gelecekte yaşayan aşkın hayalperest esrimeleri. Kim bilir neler kazanıldı, neler kaybedildi! Nietzsche'nin dediği gibi, herhalde Rasero da buna karşı çıkmazdı: 'Sadece aşk yargılayabilir.' Türk okurunun Rasero'nun yaratıcısının edebi cesaretini ve tutkulu ancak kaprissiz hayal gücünü kutlamak için bunca yıl beklemek zorunda kalmış olması affedilmez. Ama her buluşma gecikmiş de olsa heyecan vericidir.

*
"Bencillik ve sadık eşi Budalalık, tanrıları olacak.
Ve sevilecekler ve sayılacaklar Yeryüzünde
Asla tapılmadığı kadar bir tanrıya…"

Siyasetin, edebiyatın, müziğin büyük isimlerini belli bir tarih sahnesinde (kurgusal olarak tabii) bir araya getiren, onları tuhaf öyküler içinde konuşturan romanlara, çok yanlış olmazsa buluşma romanları denebilir. Calvino’dan Eagleton’a kadar birçok yazar bu türden romanlar yazmıştır.
Rasero bu türün en iyilerinden biridir sanırım. 18.yüzyıl Avrupa’sının en etkili bazı düşünür, siyasetçi, sanat adamlarını, kadınlarını kendi yarattığı olağanüstü yetenekli Fausto Rasero etrafında topluyor Rebolledo.
Sevişmelerinde orgazm anında gelecekten görüntüler görme gibi olağanüstü bir yeteneği var Rasero’nun. Aydınlanma döneminin insanlığı büyük atılama hazırlayan ünlü beyinleri (Diderot, Voltaire, Lavosier vb.) ile tanış olmaya başlaması ile gelecekten gördüğü dehşet sahneleri (2.Dünya Savaşı, Japonya’ya atılan bombalar, Toplama Kampları, modern hayatın içinde kıvranan insanlar, metrolar vb.) onu hiçbir zaman tam olarak bilemeyeceğimiz “Sizi Neden Hor Görüyorum?” adlı kült, apokaliptik yazısını (şiir demek daha doğrudur) yazmaya yöneltecektir. O yazıdan geriye kalan yukarıdaki alıntıdır. Bunun yanında Fransız İhtilali’ne birebir tanıklık etmesi ve ihtilalin ünlü deyimle kendi evlatlarını yemeye başlaması Rasero’nun çok  sert ve dışlayıcı tavrının başat nedenlerindendir. Yaptıkları tartışmalar, konuşmalar üst düzey bir düşünceler toplamıdır. Buna ek olarak öykünün kendi öykü güzelliği de okumayı çok zevkli hale getiriyor.
Kitapta Rasero’nun horgörüsüne uğramayan çok az kişiden biri de Mozart’tır. Küçük Mozart’ı ilk kez kralın huzurundaki konserde dinlerken, aynı orgazm gibi bir duygu yaşar. Ama bu kez geleceğe değil, Meksika’daki kuzenlerinin yanına döner birden. Kırlarda kuzenleriyle birlikte oynayan çocuk olur.
Ünlü düşünür Fernando Savater’in önsöz yazdığı ve tek baskından sonra bir daha basılmayan bu roman, tek tük de olsa sahaflarda karşınıza çıkar.

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

©2012 Kitap Önerisi


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
9