"Yo siempre me había imaginado el paraíso bajo la especie de una biblioteca."
"Ben cenneti hep bir çeşit kütüphane olarak düşlemişimdir."
Jorge Louis Borges

3 Haziran 2012 Pazar

UZAMIN POETİKASI-GASTON BACHELARD

Uzamın Poetikası, bilim felsefesinden edebiyat analizine, fizikten kimyaya, şiirden epistemolojiye varıncaya dek pek çok farklı alanda eserler veren filozof Gaston Bachelard'ın başyapıtıdır.


Bachelard'ın, şiirsel söylem, uzam-insan diyalektiği, imgeler ve düşlem üzerine, enfes bir üslupla kaleme aldığı Uzamın Poetikası, özgün saptamaları ve analiz yöntemiyle olduğu kadar analiz ettiği imgelerle de eşsiz. 


"Bachelard'ın olağanüstü zengin, şiir lezzetine ve inceliğine sahip bu kitabı, binbir çeşit imgeyi okumaya bir davet. Bachelard'ın dediği gibi, şairlere kulak vermek gerekir."



“Böylece düş kuran kişi, köşesinin dibinde, yalnızlık nesnelerinin tümünü, yalnızlık anıları olan ve yalnızca unutuldukları için ihanete uğramış, bir köşeye terk edilmiş nesneleri anımsar.”

Büyük düşünür Gaston Bachelard’ın başyapıtı olarak kabul edilen Uzamın Poetikası ( ya da Mekanın Poetikası) sadece bir felsefe kitabı olmanın dışında, anlatımındaki şiirsellik ve satır aralarına yayılmış hüzün ile yoğun bir kişisellik taşıyan ve bu açından yazarın bir bakıma veda mektubuna dönüşen bir kitap. 

Bachelard bir nesne, bir imge, bir dize, bir sözcük hakkında saatlerce düşünebilir ve onu büyük bir düşün (hem rüya hem de düşünce anlamında) parçası haline getirebilir. Mallerme’nin “bu dünyadaki her şey bir kitaba girmek içindir” sözü onda“bu dünyadaki her şey bir imgeleme girmek içindir”e dönüşür adeta. 
William Gass’ın Elli Yazınsal Anıt listesine aldığı kitaplardan biridir Uzamın Poetikası.

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

©2012 Kitap Önerisi


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
9