"Yo siempre me había imaginado el paraíso bajo la especie de una biblioteca."
"Ben cenneti hep bir çeşit kütüphane olarak düşlemişimdir."
Jorge Louis Borges

8 Temmuz 2012 Pazar

GAZAP ÜZÜMLERİ-JOHN STEİNBECK

John Steinbeck, Gazap Üzümlerim 1930'larda ABD'de yaşanan Büyük Göç'ün bir anlamda destanı olarak kaleme aldı. Genç yaşlı, kadın erkek, binlerce emekçinin verimli topraklara yolculuğunu ve bir ulusun yaşadığı dönüşümü işleyen bu roman, aynı zamanda iyi bir yaşam düşüyle Oklahoma'dan kalkıp Kaliforniya'ya doğru yola çıkan Joad ailesinin öyküsüdür. Steinbeck'in Büyük Bunalım dönemi sırasında Amerika'da var olma savaşı veren insanların yaşamından yarattığı bu dram, toplumsal içeriği ve etik bakışıyla görkemli bir atmosfer yaratırken, getirdiği insani boyutları ve yalınlığıyla da içten bir yapıta dönüşüyor.

*
“Ben bütün kavgamı şeytanla yapardım, çünkü en büyük düşmanın şeytan olduğunu sanıyordum. Ama ülke şeytandan çok daha korkunç bir şeyin eline geçti ve parçalanana dek bırakmaya da niyetli değil. O canavarlardan birinin toprağı nasıl ele geçirdiğini gördünüz mü bayım? Onu ikiye bölseniz bile başı sapasağlam kalır. Boynunu kesersiniz başı yine sağlamdır. Onu gebertmek için elinize bir tornavida alıp kafasını delmeniz gereklidir. Yattığı yerde, dişleriyle açtığı çukura zehir akıtır.”

Bu sözleri, Gazap Üzümleri’nin ve  tüm edebiyat dünyasının en ilginç ve etkileyici din adamı karakterlerinden biri olan Casy söylüyor.

Gazap Üzümleri geçtiğimiz yüzyılda yazılmış en önemli ve değerli edebiyat eserlerinden biridir.  Anıtsal bir kitaptır.  Bugün çoklarının imrendiği Amerika’nın nasıl bir dönemden geçtiğini, kendi yurttaşlarına bunu yapan kapitalizmin başkalarına neler yapmayacağını ancak böyle kitaplar sayesinde anlayabiliyoruz.

Topraklarını bankalara kaptıran yüz binlerce küçük çiftçi ailelerin yeni bir yaşam umuduyla Kaliforniya’ya kaçışlarının, yersiz yurtsuz, aç biilaç, çocuklarla, yaşlılarla, hamile, sakat, hastalarla dolu kafilelerin;  oradan oraya savrulan, dağılan, parçalanan, suça karışan, deliren, kaybolan insanların Joad Ailesi etrafında simgeleşen öyküsüdür Gazap Üzümleri.

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

©2012 Kitap Önerisi


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
9