"Yo siempre me había imaginado el paraíso bajo la especie de una biblioteca."
"Ben cenneti hep bir çeşit kütüphane olarak düşlemişimdir."
Jorge Louis Borges

1 Aralık 2012 Cumartesi

ERLİK-METİN SAVAŞ

Edebi çalışmalarını rahat bir ortamda sürdürebilmek amacıyla İstanbul'u terk edip Balıkesir'e yerleşmiş olan bayan bir yazar.

Bayan yazarın şizofreni belirtileri gösteren apartman komşusu.

Farklı karakterlerdeki bu iki komşu arasında duygusal yakınlık baş gösterdiğinde Suat Katran adında mazisi meçhul bir üçüncü şahıs ikisinin arasına girer.

Suat Katran bayan yazarın yarattığı bir hikaye kahramanıyla aynı adı taşımaktadır.

*

“Nisan ayının ilk günlerinden birinde Suat Katran genç kadını tekrar yemeğe davet etti. Bu kez bir köfte salonuna gideceklerdi. Mademki Balıkesir’in ızgara köftesi meşhurdur, demişti Suat Katran, şu halde biz de onun tadına bakmamazlık etmeyelim. Pahalı zevklere malik bulunmayan Sibel gösterişsiz bir köfte salonuna gitme teklifini düşünmeksizin kabul etmişti. Izgara köftenin üstüne höşmerim tatlısı yiyeceklerdi. Balıkesir’in kaymaklı ekmek kadayıfı da meşhurdu. Bir başka buluşmada ise onun tadına bakmakta karar kılmışlardı.” (Erlik, s. 73)

“Balıkesir’in rahatlığı var dayıcığım. Refahı var. Dinginliği var. Zengin mutfağı var. Az sayıdaki tarihi yapılarının sıcaklığı var. … Üç yüz bin nüfuslu bu şehirde kaç kitap kurdu vardır dersiniz? Uçsuz bucaksız bir arayiye sahip üniversitesi var ama bir kent tiyatrosu yok. Bir şehre lazım olan burjuva sanatı yok. İnsanların şehir hayatının gerektirdiği sanatsal etkinliklere yönelik talebi yok. Müzesi var ama müzenin ziyaretçisi yok. Balıkesir böyle bir şehir.” (Erlik, s.194)


Biyografisi:

Metin Savaş; 1965 yılında Balıkesir’de, kalabalık ve nispeten varlıklı, klasik bir taşra ailesinin içinde doğdu. Beş yaşındayken İstanbul’a yerleşti. İlköğretim eğitimini Fatih ve Yavuzselim ilkokulları, Çavuşoğlu Özel Koleji ve Gelenbevi Ortaokulu gibi farklı okullarda aldı. Lise eğitimini Vefa Lisesindeyken yarıda bırakarak çalışma hayatına atılmak zorunda kaldı. Babasının iş dünyasında karşılaştığı güçlükler nedeniyle doğduğu yer olan Balıkesir’e ailesiyle birlikte döndü. O dönemden beri hayatını esnaflık yaparak kazanmaktadır. Yirmili yaşlarında iddiasız hikâyelerden oluşan ilk yazılarını yazmaya başladı. 1995 yılında Türk Edebiyatı Vakfı’nın düzenlediği Ömer Seyfettin Hikâye Yarışması’nda Ninemin Türküleri adlı kısa öyküsüyle mansiyon ödülüne lâyık görüldü. 1998 yılında Orkun Dergisi’nin tertiplediği makale yarışmasında ikincilik aldı. Bu dönemden sonra ilk roman denemeleri yaparak 1999 yılında İstanbul Tuzla Belediyesi’nin açmış olduğu roman yarışmasında Efendi Dayının Kozalakları adlı romanıyla birinciliği Ahmet Kekeç’le paylaştı. Söz konusu roman 2000 yılında kitaplaştı. İkinci romanı olan Politika’nın Yeşil Çeşmesi 2003 yılında yayınlandı. Zemheri Kuyusu yazarın üçüncü romanıdır. Hiç evlenmemiş olan yazar halen memleketi Balıkesir’de annesiyle birlikte yaşamaktadır.

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

©2012 Kitap Önerisi


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
9