"Yo siempre me había imaginado el paraíso bajo la especie de una biblioteca."
"Ben cenneti hep bir çeşit kütüphane olarak düşlemişimdir."
Jorge Louis Borges

13 Aralık 2013 Cuma

BİNBİR KADIN MASALLARI-NURAY ÇİFTÇİ

Her sayfa başka bir kadının çizgili öyküsünü çıkaracak karşınıza.

Kimi çok benzeyecek size, kimi az... Kimiyse bambaşka sizden, bizden...


*

Hiç yabancı değiller

MÜNEVVER SOYLU

Radikal Kitap 

Edebiyatımızda kadın, genellikle toplumsal bir gerçekliğin anlatılması için bir araç, bir dekoratif unsur olarak
düşünülmüştür.

Edebiyatımızda kadın, genellikle toplumsal bir gerçekliğin anlatılması için bir araç, bir dekoratif unsur olarak
düşünülmüştür. Halen Cumhuriyet gazetesinde Bulut Bebek bant karikatürünün çizeri Nuray Çiftçi, 'Binbir Kadın Masalları' adlı yeni çıkan kitabında bu kez içerden bakıyor kadına. 

Ve o uzaktan bakılınca o hep birbirine benzer görünen kadınların hiç de öyle akla kara gibi şematik tasvirlerle anlatılamayacağını, hepsinin de ayrı bir iç dünyası olduğunu, unutulmaz bireysel dramların yaşanabildiğini gösteriyor.

Kitap, sayfalarını çevirirken ilginizi ayakta tutuyor. Çünkü yazarın da belirttiği gibi her sayfada başka bir kadının çizgi - öyküsü çıkıyor karşınıza. Masalların kahramanları hiç yabancı değiller. Herbiriyle belki çoğuyla iş yaşamınızda, arkadaş çevremizde karşılaşmış gibiyiz. 

Kimisi çok benziyor tanıdıklarımıza, kimi hiç, kimiyse bambaşka. İyi bir kitapta çoğunlukla kahramanlarla yer değiştiririz.

Ama kitabın asıl önemi bu değil, kadınların içinde bulunduğu iş ve yaşam koşullarını bütün yönleriyle içtenlikle vermesi.

Yaşanmışlık hissi

'Binbir Kadın Masalları'nda yazarın duyduğu sesler, tanıdığı insanlar (kadınlar), acılar, sevinçler, isyanlar birikmiş. Evler, sokaklar, kentler, işyerleri, akıp giden yaşamlar, günler aylar anlatılmış. Dünyalara dokunmuş Nuray Çiftçi, bir çiçeğe dokunmuş, bir yüzü yazmış, bir kentten geçmiş, bir çeşmeyi açmış, bir bulutun yerini değiştirmiş, bir göğü boyamış, yürüyüp geçmemiş içlerinden, bu dünyayı bir listeye geçirmiş, oturup bir bir çizmiş.

Nuray Çiftçi'nin tiplemelerinde bu yaşanmışlık var. Gücü, yaşama bağlılığından geliyor. Burada Lukacs'ın bir sözünü anımsamanın tam da yeri: "Edebiyat gerçek yaşantıya dayanır, kararlar ne kadar iyi niyetle verilmiş olurlarsa olsunlar, yaşantının yerini tutamazlar."

BİNBİR KADIN MASALLARI Nuray Çiftçi, Sel Yayıncılık

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

©2012 Kitap Önerisi


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
9