"Yo siempre me había imaginado el paraíso bajo la especie de una biblioteca."
"Ben cenneti hep bir çeşit kütüphane olarak düşlemişimdir."
Jorge Louis Borges

19 Mayıs 2012 Cumartesi

LİNZ YAHUDİSİ-KİMBERLEY CORNİSH

Cornish’in kitabındaki en temel düşünce şudur: Hitler’in Yahudi düşmanlığı ortaokul  yıllarında tanıştığı (Linz kentinde) Wittgenstein sayesinde dolar kanına. Ve bunun bedelini 6 milyon insan ödemiştir.


Tabii çok itirazlar görse de bu düşüncesini kanıtlamak için inkar edilemez biyografik nedenler sürer ortaya. En önemlisi de Hitler’in neden Yahudileri sevmediğini kendi ağzından açıklamasıdır: Kişisel nedenler. 

İşte burada Hitler’in ortaokul yıllarında aynı okuldaki Wittgenstein’la ilişkisidir. Doğrudan değil dolaylı bir ilişkidir bu. 

Bunun yanında, Wittgenstein’ın ailesinin sadece ülkenin en zengini değil aynı zamanda Viyana sanat çevresinin bir numaralı patronu, koruyucusu ve yöneticisi olmasıdır.

Kitap bir çeşit karşılaştırmalı biyografi kitabı olarak okunabildiği gibi ilginç çıkarımları ile komplo teorisi tadı da veriyor. 

Hitler’den daha çok Wittgenstein’ı tanımak isteyenler için değişik ve ilginç bir kitap. Özellikle Wittgenstein’ın Hitleri dolaylı da olsa alt ettiği iddiası ve bunu kanıtlamak için uzun uzun anlatılar yapması daha da ilginç yapıyor kitabı.


Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

©2012 Kitap Önerisi


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
9