"Yo siempre me había imaginado el paraíso bajo la especie de una biblioteca."
"Ben cenneti hep bir çeşit kütüphane olarak düşlemişimdir."
Jorge Louis Borges

17 Mart 2012 Cumartesi

TSUREZUREGUSA-YOSHİDA KENKO

1280-1350 yılları arasında yaşadığı sanılan Yoshida Kenko’nun Saray Muhafızları subaylığı yaptığı sırada boş vakitlerinde yazmış olmalı Tsurezuregusa’yı. Çünkü bu başlık Serbest / Boş Saatlerin Notları anlamına gelir. 243 kısa kısa denemelreden oluşan yapıt ölümünden sonra basıldı ve sonraki yüzyıllarda ünlendi.


Montaigne’den yaklaşık 150-200 yıl önce yazılan bu denemelerde doğa, aşk, sanat, politika, ölüm gibi genel konulardaki görüşleri, küçük öykülerle süsleyerek anlatırken, kendi iç dünyasını da okur önüne koyan bir yazardır Kenko.


Düzensizlik düzeniyle yazılan metinler için kullanılan tekniğe Zuihitsu adı veriliyor. Fırçayı takip et demek. Yani bir çeşit bilinç akışı tekniği. Ne kadar şiirsel bir tanım.


Fırçayı izlerken birden şunların döküldüğünü görür Kenko:


Tsurezurenaru mama ni, hikurashi, suzuri ni mukaite, kokoro ni utsuriyuku yoshinashigoto wo, sokowakatonaku kakitsukureba, ayashu koso monoguruoshikere.


Günlerce bu mürekkep masasında oturarak ,yapacak başka bir işim yok diye, kafama girmiş ne kadar saçma sapan şey varsa rastgele yazdığımı fark etmem nasıl da çılgınca, tuhaf geliyor bana.
(Behlül D.)

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

©2012 Kitap Önerisi


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
9