"Yo siempre me había imaginado el paraíso bajo la especie de una biblioteca."
"Ben cenneti hep bir çeşit kütüphane olarak düşlemişimdir."
Jorge Louis Borges

27 Mayıs 2012 Pazar

LA VOLONTE DE LA STATUE-GİORGİO DE CHİRİCO

Heykelin Arzusu

“Her ne pahasına olursa olsun yalnız kalmak istiyorum” dedi Heykel sonsuz bakışlarıyla. Rüzgar, yanan yanaklarımı serinleten rüzgar. Ve korkunç savaş başladı. Kırılmış başlar düştü, kafatasları, sanki fildişinden yapılmışlar gibi, pırıl pırıldı.

Kaç, meydana ve ışık saçan kente kaç. Arkamda, iblisler tüm güçleriyle indiriyorlar kırbaçlarını sırtıma. Kalçalarım öyle çok kanıyor ki . Ah, yalnız bir heykelin hüznü işte şuradaki. Mutluluk.

Ve asla olmadığı  güneşin. Işıklı yeryüzünün sarı tesellisinin olmadığı.

Arzuluyor.
Sessizlik.
Kendi yabacı ruhunu seviyor. Fethettiği.

Ve şimdi göğün merkezinde çok yüksekte durdu güneş.
Ve sonsuz bir mutluluk içinde gömüyor ruhunu düşüncelere heykel kendi gölgesinde.

*
Pancurlar daima kapalı bir oda var. Bir köşede bir kitap, hiç kimsenin okumadığı . Ve duvarda bir resim var, kimsenin ağlamadan bakamadığı.

*

Odada revaklar var ve orada uyur. Akşam olduğunda kalabalık vızıltılı bir biçimde orada toplanır. Sıcak dayanılmaz hale gelince öğle vakti, nefes nefese gelir oraya, serinlik arayarak.
Ama uyur, uyur, uyur.

*

Ne oldu? Plaj boştu ve şimdi birini görüyorum oturmuş oraya, bir kayanın üstüne. Bir Tanrı oturmuş oraya ve seyrediyor denizi, suskunlukla. Ve hepsi bu.

*

Gece derin. Yanan kanapemi itiyorum. Morpheus tiksiniyor benden. Çok uzaklardan yaklaşan bir at arabasının sesini duyuyorum. Toynakları atın, doludizgin, ve çıkan gürültü, kayboluyor gecede. Uzakta bir tren düdüğü çalan. Gece derin.

*

Fatih’in heykeli meydanda, kafası çıplak ve kel. Her yerde güneş hüküm süren. Her yerde gölgeler teselli veren.

*

Dostum, akbabanın bakışı ve gülümseyen ağzıyla, bir bahçe kapısı sana acı çektiriyor. Hapsedilmiş leopar, kafesinde at adımlarını, ve işte şimdi; üstünde kaidenin, fetheden bir kral pozuyla, ilan et zaferini.


Çeviren: Behlül Dündar

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

©2012 Kitap Önerisi


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
9