"Yo siempre me había imaginado el paraíso bajo la especie de una biblioteca."
"Ben cenneti hep bir çeşit kütüphane olarak düşlemişimdir."
Jorge Louis Borges

19 Mayıs 2012 Cumartesi

ŞARK SEYAHATİ-LE CORBUSİER


Viyana'dan doğuya, İstanbul'a uzanan bir yolculuk... Sanayileşmemiş toplumlarla ve hayat tarzlarıyla tanışma... Osmanlı ve antik Yunan mimarlık mirasıyla karşılaşmalar...
20. yüzyıl mimarlığına ve sanatına Le Corbusier adıyla damgasını vuracak olan İsviçreli bu genç mimar, bu benzersiz tecrübesini defterler dolusu yazıya ve çizgiye döker.
Geziye Avrupa modernleşmesi üzerine hınzırca eleştirilerle başlayan Le Corbusier, modernliğin eşiğindeki Osmanlı ülkesinde merak, keşif ve hayranlık duygularına teslim olur.
Trablusgarp ve Balkan Savaşlarının Meşrutiyet'in coşkusuna gölge düşürmesine ramak kaldığı bir dönemde tadını çıkarır İstanbul'un ve şehrin büyük bölümünü kül eden Fatih-Altımermer Yangını'na tanık olur.
Le Corbusier'nin önce kısmen bir yerel gazetede yayımladığı, yarım asır sonra da kitaplaştırdığı mimarlık anlayışının oluşmasında önemli payı olan– bu gezisine ait notları, dilimizde ilk kez eksiksiz olarak yayımlanıyor.

*
Genelde 20.yüzyılın en büyük mimarı sayılan Le Corbusier’in bizim buralara yaptığı gezileri kendi çizgileri ile anlattığı harika bir kitap.

Çok ilginç bir şey dikkatimi çekti: Süleymaniye başta olmak üzere klasik Osmanlı yapılarını seviyor, övüyor ama Dolmabahçe, Çırağan saraylarını “iğrenç” buluyor.

Sadece mimari gözlemler değil aynı zamanda günlük yaşamı, insanların davranışlarını hatta ruh hallerini rahat, samimi ama en önemlisi o bildik oryantalizm bakış açısına sahip olmadan anlatıyor.

Kitapta Selimiye Camii’ni birkaç cümle ile geçiştirmesi belki düşkırıklığı yaratabilir ama Sinan’ın İstanbul’daki eserlerine bitimsiz bir hayranlık duyduğu çok açık. Bir de şu var: Bu geziye başladığında daha 24 yaşında, okulu yeni bitirmiş bir mimar adayıdır. Eğer mimarlık kariyeri, yapıtları olan bir mimar olarak gelseydi övgüleri, hayranlıkları eminin çok daha fazla olacaktı.

Kitabın ilk kez ve eksiksiz olarak (ve tabii iyi bir çevirmen tarafından) dilimize çevrildiğini de hatırlatalım.


Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

©2012 Kitap Önerisi


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
9